I løpet av de senere år har Gdansk blitt et populært reisemål for nordmenn. Enten du skal bo i sentrum av Gdansk eller litt utenfor byen, kan det være praktisk å ha leiebil under ferieturen.

Om Gdansk

Gdansk er en travel havneby som ligger ved Gdanskbukta nord i Polen. Gdansk har bortimot 460.000 innbyggere og er landets 6. største by. Byen befinner seg i den polske regionen Pommern, som er kjent for sin vakre natur med innbydende badestrender langs Østersjøen.

I Gdansk finner du en rekke attraksjoner og severdigheter, og i det historiske sentrum kan du besøke St. Nikolas-kirken fra 1100-tallet. Også Mariakirken er en av byens severdigheter. Den sto ferdig i 1502 og er en av verdens største mursteinskirker. Også det gamle Rådhuset fra 1556 og Neptun-fontenen fra 1610 er det verdt å få med seg.

Byen har ellers mange tårn og porter fra middelalderen, deriblant Fengselstårnet, Kranporten og Den gyldne port.

Det finnes en rekke museer i byen, og et av de nyeste er “Museet for 2. verdenskrig”, som holder til i en moderne bygning fra 2017.

Gdansk har ellers et variert uteliv med cafèer, restauranter og nattklubber.

Nærmeste flyplass

Gdansk Lech Walesa Lufthavn (GDN) er en internasjonal flyplass som ligger 14 km nordvest for sentrum. Flyplassen er den 3. største i Polen og betjener rundt 5 millioner passasjerer årlig (2018).

I perioden juni – november har flyselskapene SAS, Norwegian og Wizzair direkteruter fra Oslo Lufthavn, Gardermoen (OSL) til Gdansk, og flyturen tar 1 time og 30 minutter.

En rekke leiebilselskaper har sine kontorer på Gdansk Lech Walesa Lufthavn, og noen av dem er Avis, Budget, Enterprise, Europcar og Hertz.

Det er populært å hente leiebilen allerede på flyplassen i Gdansk, slik at du slipper å benytte offentlig transport eller taxi for å komme deg til ditt hotell. Du bør imidlertid være klar over at det alltid lønner seg å forhåndsbestille bilen på nett før du reiser fra Norge.

Populære attraksjoner

Med leiebil i Gdansk kan du oppdage nye steder i Pommern-regionen, og besøke severdigheter og attraksjoner helt i ditt eget tempo. Her kan du lese mer om noen populære attraksjoner i regionen.

Slottsfestningen i Malbork

Malbork er en by som ligger ca. 60 km sørøst for Gdansk, og rundt en halv millioner turister reiser hit årlig for å beundre den imponerende slottsfestningen fra 1300-tallet. Slottet er bygget i murstein, og har siden 1997 stått oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Slottsfestningen ble oppført av de romersk-katolske munkeridderne av den tyske orden på 1200-tallet. Under den 2. verdenskrig ble slottsfestningen sterk skadet av bomber, men er blitt gjenoppbygd og renovert flere ganger opp gjennom årene.

Inne i slottet finnes det et museum, der besøkende blant annet kan se utstillinger av rustninger og våpen.

Dyreparken “Zoo Gdansk Oliwa”

Dyreparken er en av de største i Polen, og ligger 10 km nordvest for Gdansk. Parken åpnet i 1954, og har i dag 470.000 besøkende årlig.

Zoo Gdansk Oliwa har et stort antall dyr og fugler, og her kan du se flodhester, orangutanger, ulver, løver, lamaer, gepard, giraff og afrikansk elefant.

Det er også en egen mini-zoo på stedet med husdyr, der du blant annet kan komme tett innpå geiter, sauer og kaniner.

Dyreparken er åpen hele året, men har begrensede åpningstider i vinterhalvåret. I høysesongen mai til september har parken åpent alle dager kl. 09.00 – kl. 19.00.

Badebyen Sopot

Badebyen Sopot ligger 14 km nord for Gdansk, og er stedet å kjøre til på varme sommerdager. Her finner du brede, innbydende sandstrender og Europas lengste trebrygge – som er en attraksjon i seg selv.

Nabobyene Sopot, Gdansk og Gdynia danner et storbyområdet som kalles Trippelbyen. Sopot er den minste av byene, og den mest eksklusive. Badebyen har vakker arkitektur, luksuriøse restauranter og butikker, utendørs kino, kunstgallerier og en rekke spa- og turistanlegg.

En spesiell attraksjon i Sopot er “Det forvridde huset”, som har moderne avantgarde-arkitektur. Huset sto ferdig i 2004, og det fotograferes hyppig av turister.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *